Antioksidanter

Antioksidanter motvirker oksidativt stress, eller celleskade på grunn av frie radikaler. Alle kroppens celler, organer og vevsvæsker må beskyttes mot skadelig oksidasjon. Mange antioksidanter med forskjellige kjemiske egenskaper er sannsynligvis nødvendig for at alle kroppens celler og væsker skal beskyttes slik at ikke skadelig oksidasjon kan fremme sykdomsutvikling.

Oksidativt stress er et viktig fellestrekk ved flere av tilsynelatende ulikartede sykdommer som viser sammenheng med inntaket av frukt og grønnsaker. Det er derfor god grunn til å tro at antioksidanter kan påvirke utviklingen av disse sykdommene.

Frukt, grønnsaker og andre vegetabilske matvarer inneholder flere tusen ulike typer antioksidanter (polyfenoler, flavonoider, karotenoider, sulfider, lignaner etc.). Det er derfor mulig at mange av disse antioksidantene virker sammen for å beskyttelse mot skadelig oksidasjon.
Antioksidanter i planter

Det er meget store forskjeller (over tusen ganger) i konsentrasjon av antioksidanter mellom ulike planter. En rekke krydderplanter har mye høyere konsentrasjon av antioksidanter enn frukt og grønnsaker. Bær har ofte en høyere konsentrasjon av antioksidanter enn frukt og grønnsaker.

Beregninger på grunnlag av norske data viser at frukt og grønnsaker bidrar med omtrent 10-15 prosent av det totale inntaket av antioksidanter, mens kaffe bidrar med ca. 65 prosent og te med knapt 10 prosent av antioksidantinntaket.

Kunnskapen om matvarers innhold av ulike stoffer med antioksidative effekt øker. Professor Rune Blomhoffs forskningsgruppe ved Avdeling for ernæringsvitenskap, Universitetet i Oslo har blant annet kartlagt matvarers totale antioksidative kapasitet ved hjelp av FRAP-metoden (metoden måler reduksjonen av jernjonen FE3+ til Fe2+ i nærvær av antioksidanter).

Det er gode vitenskapelig holdepunkter for at inntak av frukt og grønnsaker reduserer risikoen for kreft, hjerte- og karsykdommer, overvekt og type 2-diabetes. Forskningen har imidlertid ikke avklart hvilke stoffer og hvilke mekanismer som forklarer den gunstige helseeffekten av frukt og grønnsaker. Vi har følgelig heller ikke nok kunnskap til å gi detaljerte anbefalinger om inntak av ulike plantestoffer eller enkelte planteslag. Vi bør derfor spise mye og variert av ulike typer grønnsaker, belgfrukter, frukter, bær, nøtter, urter og grove kornprodukter.

Kilde: helsedirektoratet.no



© 2015 Lab Pharma AS | Forretningsadresse: Sinsenveien 53 D 0585 Oslo | Postadresse: Postboks 4760 Nydalen 0421 Oslo | Orgnr: 997 105 028 | kundeservice@labpharma.no